時常聽到人問,「我們還有甚麼可以做?」其實我也不懂得回答。

想了又想,好像找到了一點答案,那就是作為香港人,先支持香港人吧。

所以在我的心目中,永遠有個優先次序,例如盡量支持香港人開的小店,支持香港人的創作,尤其是港產片,只要時間許可,都盡量入場;自己做體育,也當然不少得本地波的份兒。不同荷里活猛片,一上畫就鋪天蓋地,所有時間都可以挑選,好多港產片初上畫的場數不多,院商會看首星期的的入座率和口碑,再定是否加開場次,所以每次有港產片上映,都快快買票捧場,一來是用腳支持,二來也希望谷谷人氣,讓他們有更多場次,讓影迷入場觀賞。

【留意,以下有大量劇透】

《二次人生》預告片

https://www.youtube.com/watch?v=E0nuYMiJsZo

— — — — — — — — — — — — — — …


記得上次Jordan Clarkson同Julius Randle 一齊攞40分,我分享過佢哋嘅故仔,提到湖人fans或者會好掛住佢哋,同埋Brandon Ingram、D’Angelo Russell等自家選秀球員,而佢哋亦都係Kobe親傳弟子,呢種薪盡火傳,非常寶貴。

今日,Randle喺Player’s Tribute入面寫咗篇長文,提到佢同Kobe的故事。我譯咗部份,同大家分享。Julius Randle今日可以在紐約打出名堂,同佢嘅努力同天賦當然有關,但Kobe 嘅身教,亦相當重要,相信Kobe在天堂睇完呢篇文,一定會笑得相當滿足。

希望大家睇完呢篇文,分享出去,盡力幫助年輕人,係我哋呢代人嘅使命。

p.s準備紙巾

Sendoh Bun

籃球痴漢,運動狂人,以仙道彬為筆名而深愛木暮。堅信有波有書有酒,就是最美滿人生。

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store